top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

Kонтраофанзива као катастрофа


КАКО преноси западна штампа руске снаге су ове године освојиле више територија у Украјини од украјинске стране упркос контраофанзиви која је покренута у јуну. На ову тему "Њујорк тајмс" објавио је три чланка, а у првом извештају се објављује мапа борбених дејстава уназад девет месеци на којој се води да је за девет месеци тешких борби у Украјини, само око 500 квадратних миља територије променило власника. Русија је добила 331 квадратну миљу, док је Украјина добила 143, што је разлика од 188.


Са своје стране Би-Би-Си је пренео да Служба безбедности Украјине и Државни истражни биро истражују генерала Валерија Залужног, главнокомандујућег Оружаних снага Украјине. Оптужен је да није довољно енергично тежио "ослобађању" јужних провинција земље. Оптужба је равна велеиздаји, а када се томе додају вести да је наводно Владимир Зеленски у Вашингтону" уговорио" са Пентагоном наставак офанзиве на јужном правцу (Запорожје - Херсон), питање је шта ће бити са украјинским главнокомандујућим. Уз Залужног наводно саслушани су командант Здружених снага генерал-потпуковник Сергеј Наев, и Андреј Ковалчук, бивши командант Јужне зоне и начелник администрације Херсонске области. Верује се да је генерал Залужни "стао" услед огромних губитака његове војске јер је недељама пре застоја његова војска губила више од хиљаду људи дневно, а мере за регрутовање свих војно-способних мушкараца на тлу Украјине нису дале резултате.

"Њујорк тајмс" цитира Марину Мирон, постдокторску истраживачицу ратних студија на Краљевском колеџу у Лондону, која је рекла да Русији комотно држи територију коју тренутно контролише, и да је очигледно да не тражи брзе добитке.

- Цела стратегија у Украјини је да Руси пусте Украјинце да нападају и да притом убију што је више могуће и униште што је могуће више западне опреме.


Трошев враћа "Вагнер" 

АНДРЕЈА Трошев Седој, пензионисани руски пуковника и члан извршног борда директора "Вагнер групе", у петак је добио наређење да прикључи јединице "Вагнера" трупама у зони специјалне операције. Трошев је рођен у априлу 1953. у Лењинграду, у бившем Совјетском Савезу. Био је заповедник војне операције "Вагнер групе" у Сирији. Посебно је био укључен у област Деир ез Зора и дао је кључни допринос ратним напорима Башара ел Асада да поврати контролу над великим деловима територије. На "Твитеру" је освануо снимак од петка сусрета Владимира Путина са њим.

У анализи употребе снаге, каже се да је сада питање рата у "резервама". Према војном резимеу, Украјинци су све "стратешке резерве" усмерили у Запорожје и Артемовск, док је Русија управљала одбраном са својим локалним већ ангажованим снагама. Своју сопствену "стратешку резерву" још нису дотакли.

Такође, ПВО Украјине скоро да и не постоји. Један од мостова који је кључан за снабдевање војске Кијева уништен је у области Купјанска ракетом са југозападног дела фронта која је летела 400 км из позадине Донбаса без сметњи.

У извештајима се не крије да ситуација на бојном пољу представља "огромне ризике" за Украјину, јер би могла да изгуби подршку Запада и зато се говори о "новој октобарској офанзиви" у којој ће се форсирати Дњепар снагама Украјинске морнаричке пешадије.
431 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page