top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

"Ф35" НЕОДРЖИВ У ВАЗДУХУ И НА ЗЕМЉИНајсавременији и најскупљи авион у служби америчке војске пола "службе" на земљиНови владин извештај открио је да су амерички борбени авиони Ф-35 спремни за мисију само половину свог "животног века", док је преостало време потребно на одржавање. Владина канцеларија за одговорност упрљаво је објавила извештај у којем је закључено да је Ф-35 Lightning II Joint Strike Fighter био способан за мисију само око 50 одсто времена за мисије означене као А и Б и 57 одсто за варијанту Ц.

То је "далеко испод програмских циљева" од 90 одсто за варијанту Ф-35А и 85 за варијанте Б и Ц.

Нови извештај Владине канцеларије за одговорност која је и установљена због програма од 1.700 милијарди долара други је за редом који отворено доводи у питање одрживост ове "савремене летелице".


За авион чији програм кошта 1,7 билиона долара 1,3 билиона иде на одржавање

Претходно, у марту исто тело дало је"приказ"авиона за 2021.и 2022 . За годину за нама извештај је избројао 871 отворени недостатака Ф-35 од којих су 10 били недостаци категорије 1, најозбиљнији - дакле, опасни по живот посаде.

На крају фискалне 2021. - Ф-35 је имао 845 отворених недостатака, укључујући шест недостатака категорије 1.

У преводу са "новојезика" створеног у администрацији америчке армије да се до краја не разуме шта се догађа са овом летелицом: свега пола од свих Ф 35 може да узлети на задатак безбедно и по Правилима службе.

Например, и у извештају од пре шест месеци каже се: "да програм Ф-35 ради на решавању проблема који су идентификовани током развоја система и процеса демонстрације. Али број недостатака се не смањује значајно јер се и даље откривају нови проблеми.Авион Ф 35 је борбена летелица Пете генерације направљена од низа специјалних материјала који апсорбују радар и других "стелт" карактеристика. Вишенаменски борбени авион према фабричкој декларацији има могућности за низ различитих типова мисија, а варијанта Ф-35Б којом управља Корпус маринаца има могућности кратког полетања и вертикалног слетања.


КОДИРАНИ

УДАРНИХ 214 (борбено кодираних) Ф-35 америчке војске имало је у просеку 70% расположивости током 2021. године, али је тај број у једном тренутку пао на само 63%.
У извештају се наводи да армија није у стању да одржи сопствене циљеве са својим најмодернијим летелицама.


Са друге стране пре неколико месеци авиони Ф 35 америчке армије добиле су НОТАМ да не смеју летети 25 миља од олујних облака јер се се показало да им гром односно близина небеског пражњења може нанаети фаталну штету. Претходно, летови авиона Ф 35 су ограничени на дозвучне режим лета јер се показало да у режиму дуготрајног летења изнад брзне звука постоји опасност да им "отпадне реп".

За лоше резултате на небу и на земљи Владина канцеларије за одговорност окривљује "извођаче радова на одржавању" авиона, дакле, комапаније које је Локид Мартин "лиценцирао" да сервисирају борбени авион.


Невероватно да је борбени ловац чекао на преко 10.000 делова за поправку.

Министарство одбране,тачније авио механичари америчке армије немају приступ код одржавања.

- Војне службе морају да преузму управљање одржавањем Ф35 до октобра 2027. и имају прилику да изврше прилагођавања (посебно на елементе којима управља извођач) - наводи се у извештају.

Листа делова за програм Ф-35 је власништво главног извођача програма, корпорације Lockheed Martin. Уз све "власничке информације", војска према уговору мора да уступи велики део одржавања Локиду и његовим подизвођачима.

Према звештају из марта 2023., програм Ф-35 чекао је на преко 10.000 делова за авионе на поправкама.

Гром односно близина небеског пражњења може ваздухоплову нанети фаталну штету


Како упозорава Дан Гразиер, војни аналитичар специјализован за Ф 35 Надзорно владино тело објавило је на мрежи, "контролисани извештај". Како је тврдио у марту, тајност Пентагона о овом извештају је забрињавајућа и подрива ефикасност његове канцеларије за тестирање.

- Пентагон се заиста потрудио да сакрије детаље - рекао је Гразиер закључивши:

- То није начин на који би ово требало да функционише-.

Још тада је упозорио да извештаји Владиног тела откривају "стагнацију, па чак и назадовање" у неким областима које се користе за мерење поузданости флоте.

Интересантно је и како је Генерал-потпуковник Ерик Фик, извршни службеник програма за Заједничку програмску канцеларију Ф-35, говорио 8. марта новинарима.

Тада је тврдио да је 2021. била "прилично добра година за програм, упркос свом хаосу који га окружује."

Он је као пример напретка указао на 142 Ф-35 које је програм испоручио 2021. године, а циљ је био 139 ловаца, док је Грејзер коментаришући "програмски врхунац" Ф-35 из 2021 навео да се у контролисаном извештају у коме се тврди да је чак 70% одсто летелица тада било способно за борбене мисије.

Међутим, то је процена из јануара те године, а у јуну "способности" Ф 35 су почеле да опадају да би се септембру срозале на најнижи ниво од 53%.

Наводи се да је напредак који је Ф-35 постигао пре јуна 2021. последица два фактора: прилива нових авиона који нису захтевали време у депоима и напора програма да повећа доступност делова.

То повећање резервних делова није потрајало.
571 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page