top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

ПУТ ФИНАЦА У НАТО ПРЕКО РАКЕТИРАЊА ЈУГОСЛАВИЈЕ:

Интервју - Пирко Турпијенен, Сакрили истину да није било масакра у РачкуОд 2012. када је Саули Нинисте постао председник финске владе почели су непријатељски односи са Русијом. Он је дозволио команданту финске војске да потпише уговор са НАТО о сарадњи, у тајности, током летње паузе у парламенту. И у другом мандату је наставио напоре да придружи Финску НАТО. А подсећам српску јавност да је Нинисте био потпредседник владе која је помогла да се реализује бомбардовање Југославије, скривајући форензичке извештаје медицинског тима који је био задужен за случај "Рачак".

Овим речима тренутну позицију најновије чланице НАТО описује Пирко Турпијенен, финска политичарка, психолог, блогер.

*Срби су се о Финце први "опекли"?

- У време кризе на КиМ Марти Ахтисари је био председник Финске, Саули Нинисто и Пека Хависто били су чланови тадашње финске владе. Паво Липонен је био премијер, а Тарја Халонен министарка спољних послова. То је била влада од које је Југославија тражила да направи правну студију о узроку смрти убијених у Рачку.

*Шта се у ствари десило? 

- Форензички тим предвођен светски познатим професором Антијем Пентилом открио је да нико од Албанаца из Рачка није упуцан из близине и да су сви највероватније убијени у борби. Закључци су каснили јер је припреман терен за почетак бомбардовања ваше земље. Професору Пентили није било дозвољено да објасни ове резултате, али је финска влада изабрала члана тима, форензичку стоматолошкињу Хелену Ранту, као портпарола. Она је говорила из своје маште. Професор Пентила је био фрустриран, али није могао да утиче на одлуке финске и немачке владе да сакрију резултате како би председник Клинтон издао наређења за почетак бомбардовања СР Југославије.

*И где је сада истина из Рачка?

- Професор Пентила је две године касније објавио резултате у научном часопису. Тамо је истина.

*Утисак је да се Хелсинки спрема да удари и на Москву?

- И мени се чини да су фински политичари ентузијастични ратни хушкачи. Финска шаље оружје Украјини. Министар одбране је недавно казао да "финско оружје може да се користи и унутар руских граница али да оно, нажалост, није великог домета". Званичници у мојој земљи желе да се допадну САД, које су одједном најважнији савезник Финске.

*Одједном?

- Наша бивша премијерка Сана Марин изјавила је пре две године да "све везе са Русијом морају бити прекинуте", као гром из ведра неба. Ваљда је наређење стигло из САД. Финска је једнострано отказала све комерцијалне пројекте, изградњу нуклеарне електране, прекинула заједничку железничку везу Алегро, која је повезивала Хелсинки и Санкт Петербург...

*Да ли су Руси претили Финској?

- Напротив. Финска је имала пријатељске односе са Русијом. Али, још 2018. пре Сане Марин, председник владе Нинисте позвао је НАТО хибридни ратни центар у Финску да започне снажну антируску пропаганду. Осим тога, финска комисија за безбедност, која укључује шефове свих министарстава, формирала је медијски пул који сарађује са НАТО. Све информације објављене у Финској координишу се у оквиру тог центра. Тако се контролише начин размишљања Финаца.

*Блокада је, дакле, потпуна?

- У хибридном рату, Финска има језички проблем. Посебно људи средњих година и старији читају и слушају само вести на финском језику. О Мајдану и нацистичкој влади Украјине, о недостатку грађанских права, слободе вероисповести, које је Кијев ускратио својим грађанима, финска јавност не зна готово ништа. 

35 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page