top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

ПОГРОМТЕЗЕЈЕВ парадокс из грчке антике у нашем времену је остао као мисаони експеримент накоји нема усаглашеног филозофског одговора. Или има?

Према питању које је мучило Старе Грке: "Ако с временом заменимо све делове једног брода један по један, да ли је то и даље исти брод"? Наиме, захвални Атињани су у Музеј похранили брод јунака, али се онда догодило да због пропадања материјала део по део брода мора да буде замењен и остала је дилема: да ли је то уопште брод сина краља Егеја. Хашим Тачи и његов ујак Азем Суља су на пример у Хашком суду за ратне злочине и због погрома на Србима 2004. а тзв. Косово је добило "држављанство" и због тог злочина над Српским народом.

Која даска за замену је била кључна да " косовски брод постане неки други" а не онај стари злочиначки,терористички?

Говорећи кроз српски случај, "Хрватска даска" до државности беше протеривање Срба из Крајине коначно 1998-99. из Источне Славоније. Пре, Медачки џеп, Бљесак, Олуја, Маестрал, Јужни правац...

Алијина творевина, бошњачко државаљанство је добила копајући гробове и слажући муслиманске нишане на имовини бивше Фабрике акумулатора покрај ове касабе. Држављство им је уручио лично Бил Клинтон 2003. отварајући муслиманско сребреничко гробље. (То што је већ септембра 2003. примао почасни докторат у Приштини у друштву Вокера и "компаније" је наравно случајност).

Након 20 година од погрома над нашим народом на нашој земљи Тезејев брод је допловио до свог леденог брега. Украјинска даска- изгледа је кључна. Сем ако руски председник незаустави рестаурацију. Рецимо после победе на изборима да прво позове Макрона и саопшти му да је спреман да се покаје и да преузме све лажне гаранције и споразуме које запад има да понуди.

Има и антички парадокс, Зенонова апорија! Трче корњача и Ахилеј и овај други теоретски никако не може да победи кроњачу јер се и она креће у истом времену-сво време. Сад замислите Ахилеја који гледа корњачу на циљу, а онда лице Владимира Владимировича када је чуо шта му Макрон и Зеленски нуде! Сетимо се и шта је нама нуђено, шта нам се нуди, шта смо добили.

58 views0 comments

Comments


bottom of page