top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

НОВИЧОКCui bono - у чију корист или ко је профитирао!


Чувени римски судија Луције Касије ( други век ПНЕ) кажу, никад није судио парницу без да "упита" за мотив... И тако је настао стандард у Римском праву. 

Али дођавола са Правом - поручио је украјински председник Зеленски у суботу у Минхену позивајући на обнову "светског поретка заснованог на правилима".

Френетичан аплауз је добио на минхенском Панелу када је тачно описао руску војну операцију као "рат против свих правила".

Ништа није спорно, Москва је у оружаном сукобу са Поретком без правила и у Авдејевки и код Харкова и на Дњепру и иде даље.

А правила! Она се пишу или настају само у одсуству вишег ауторитета као што су Закон, Устав, Статут, када недостаје цар или се испостави да је Цар го!

Управо такав, "голуждрав" је био вашингтонски "император" када је одговарајући на питање о смрти руског опозиционара Алесеја Наваљног казао да се нада како ће смрт човека у Артичком кругу ипак приволети републиканске конгресмене да изгласају војну помоћ Украјини која ће сигурно убити још десетине и стотине хиљада људи.

И нема у земљама Колективног Бајдена одавно никаквог разматрања срамних и крвавих политичких оксиморана нити се ко усуђује да тражи "contradicto in adjecto" у "Рату за мир".

Када се на овај начин "курира" ум јавности, као дан је јасно да је могуће и да се рецимо Мариники Тепић призна победа на изборима које је изгубила јер је гладовала. А док није јела, "њени" су полупали Скупштину! И Аљбин Курти се својевремено одлично држао на робији у Нишу док га запад није ослободио преко Ђинђићеве владе. Он и долази из народа који је први једнонационално трован, осамдесетих (вероватно"новичоком") - тада још није било непристрасних "лабораторија".

За људе који живе ван "земаља у правилима"- застрашујуће је. Језиво је било гледати Безбедоносну конференцију потпуно лишену семантичког значења речи безбедност. Утеха је што је Скуп неодољиво подсећао на Саветовање о палијативном збрињавању терминално оболеле "цивилизације правила". Разлог за стрепњу је што британски погон за новичок и даље ради у Солзберију .


14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page