top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

МАТЕМАТИЧАР СВЕТА ОСВЕТЛАО СРПСКИ ОБРАЗ

СРПСКИ ПРОФЕСОР ИЗ ВРШЦА МЕЂУ ПЕТ НАЈБОЉИХ СТРАНИХ УЧИТЕЉА РУСИЈЕ


Стојановић побрао бурне аплаузе у ТВ преносу који је из Москве ишао у целу РусијуНАЈБОЉИ страни просветни радник који предаје у Русији је Адријен Боке из Француске. Он волонтира у Донбасу, помажући у прикупљању одеће, хране и новца за локално становништво. Такође је и васпитач и ратни извештач. Али ,ништа мање аплауза на велепној свечаности у Мокскви није добио ни српски професор математике из Вршца Светозар Стојановић који учи децу у Луганску у тамошњој 60.гимназији. Можда смо ми Срби субјективни, међутим када је водитељ 26.фебуара увече прочитао његово име у првих пет између 165 странаца који су уче децу и студенте у великој земљи, аплауз је био најјгласнији. Тако су сведочиле камере ”ТВ Русија 24 часа” која је преносила догађај у све руске републике.

-Изгубио сам заслужено. Француз Боке не само да предаје у Донбасу он иде и на прве линије фронта, обилази децу између граната и због тога има велике проблеме у својој држави- презадовољан је био наш професор са којим смо се чули одмах после свечаности.

Признања додељења у оквиру Међународне изложбе и форума „Русија“ у прелепој централној хали Московског сајма

-Ја остајем у Луганску да предајем, даће Бог биће још прилике- шалио се ”другим местом” профа, наглашавајући да му је велика част и задовољство јер беше препознат његов труд и љубав за Русију коју је понео из наше земље.

А Руси су му након ТВ церемоније узвратили и лично.


-Док сам се поздрављао са осталим учесницима, пришао је младић који је тражио да имамо заједничку фотографију. Како је његова жена намештала телефон он је почео песму: "Тамо далеко".


-Певали смо заједно, неки Руси су пришли и придружили се. Много нас је певало... Тај човек што прелепо певаше је из града Владимирски Суздаљ релативно близу Москве а како рече, имао је жељу када је долазио да ”поздрави Србина”.Име вршчанина претходно читано је на свечаности пред целом Русијом уз имена Карин Кнајсл ( Аустрија), која је била шефица аустријског Министарства спољних послова (2017-2019) а данас је на челу Центра Г.О.Р.К.И.- на Државном универзитету Санкт Петербурга, Кристијана Ламеса (Аргентина), међународног аналитичара, писца и фотографа сарадника међународних информативних канала ХиспанТВ (Иран) и ТелеСУР (Венецуела). У ужем избору за награду био је и доктор наука Џон Стјуарт Дурант (Канада), почасни конзул Русије у Њуфаундленду и Лабрадору, професор и координатор руских програма на Универзитету Меморијал (Њуфаундленд, Канада), где предаје руски језик и књижевност више од 30 година.

Након свечаности, на коктелу, чуло се "Тамо далеко", човек из града Владимирски Суздаљ дошао да отпева Србину

Иначе, Руско професорско Друштво Знање установило је за титулу „Страни наставник године прошле године а 22. јануара 2024. године направљен је први избор .


А професор Стојановић за Луганску 60. гимназију се враћа ”одмах”. Математика не сме да чека. Ни док је предавао 40 година у вршачкој Хемијско-медицинској школи са братом близнацем Вељом, никад нису изостајали-вели.


- Само због тога што ме са великим поштовањем зову "учитељу" никад нећу зажалити што сам одлучио да дођем у Луганску Народну Републику. Обраћају ми се са огромним поштовањем са "Светиславе Живановичу", а то ме опет сваког дана подсећа на покојног оца који ме је учио да волим Русију. Отац Живан је умро 2001. године и сигуран сам да би са поносом одобрио моју одлуку да одем и "помогнем"Русима- говори вршачки професор.
На питање како је одлучио са дође у Русију на ратно подручје да предаје укратко каже:


- Бог умеша прсте где год треба! Уосталом ту су "сјахале" и три српске регименте у Сеобама Чарнојевића и овде била устављена Славено-Сербија аутономна област која је постојала од 1753-1764. док се није својом вољом прикључила Русији.

218 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page