top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

БРАТСКИ, ПРАВОСЛАВНИ "РАЧУН" ПРОФЕСОРА СВЕТЕ-  Само због тога што ме са великим поштовањем зову "учитељу" никад нећу зажалити што сам одлучио да дођем у Луганску Народну Републику да предајем деци математику . Обраћају ми се са огромним поштовањем са "Светиславе Живановичу", а то ме опет сваког дана подсећа на покојног оца који ме је учио да волим Русију. Мој отац Живан је умро 2001. године и сигуран сам да би са поносом одобрио моју одлуку да одем и "помогнем"Русима-овако говори вршачки професор математике Светислав Стојановић који је по пензионисању у чувеној Хемијско-медицинској школи у Вршцу спаковао своје збирке математике и постао професор деци у Луганској Народној Републици.

Са професором Светом разговор је вођен на Сретење док је Србија облежавала свој празник.Жао му је било што није међу својима али кад се не може... Фали му, вели и светковина на Светог Трифуна када се реже лоза на Вршачком брегу. Додаје:Нема грожђа у Доњецкој области али има свега што човеку треба....Недостаје Светиславу брат близанац Велибор такође професор математике од кога се 70 година није одвајао затим,супруга, ћерке,унуци...

Укратко нам је сажео и како се "нашао" у овом делу Русије.

- Бог умеша прсте где год треба-каже.Објашњава да је престоница ЛНР град од 500 000 становника. Пре 2014.овај источни део некадашње Украјине био је веома развијен у рударском смислу, у машиноградњи, у великом броју успешних предузећа из социјалистичког периода док је град основан 1795. године.

-Уосталом ту су "сјахале" три српске регименте у Сеобама Чарнојевића и овде била устављена Славено-Сербија аутономна област која је постојала од 1753-1764. док се није својом вољом прикључила Русији.

На питање како се данас живи у ЛНР каже:

-Живи се са смрћу.Нема породице која од 2014.није изгубила неког свог.Пре пар недеља сахранили смо сина директора гимназије-добровољца у руским одредима.Имао је нешто преко 40.Али да знате,овде се живи за дане када ће мир коначно да дође.Сви се надају у верују да ти дани нису далеко.Дотле,ево у интернат и школу смо примили децу из Лисичанка удаљеног седамдесет километара где су Украјинци прошлог месеца из чиста мира погодили пекару и убили десетине цивила-вели професор.

-Бог јесте на нашој страни, али гледамо у небо сваки пут кад зачујемо тутњаву са неба- додаје.


Преко 80 одсто људи подржава Путина и верује у дело које ће урадити

Према речима вршачког математичара,уназад две године , како је град Луганск"одмакнут"од Бојног поља, обновљен је огроман проценат грађевина које су страдале од 2014. Обновљени су пространи паркови који граду дају душу,ширину и осећај слободе.Украјинци за паркове нису марили и све је пропало. Пропала је како сведочи професор и железничка пруга.Државне зграда које су биле оштећене, све су обновљене .- У читавом Луганску је било 60 школа. У функцију је поново стављено 53. При реновирању, уколико би се проценило да су објекти оштећени, школе и зграде се руше и граде нове.Руси су у Луганској народној Републици до сада изградила неколико милиона квадратних метара путева урадили и осавременили их потпуно. -... Озбиљно се то ради и то не само овде а народ наравно поздравља и радује се колико је то у рату могуће -каже.

ПРЕТХОДНО И УБУДУћЕ

 - Идеја да дођем овде сазревала је постепено. Пред сам почетак Специјалне операције, у Вршцу је била једна изложба слика које су власништво Владимира Пешића, галеристе познатог у читавом свету. Претходно,брат и ја нисмо пропуштали ниједно обележавање Дана ослобођења Вршца октобра 1944.где је Црвена армија оставила стотине бораца.Увек смо били преводиоци са Руског.Претходно, Руси су нас ослободили и 2020.од Короне када су дошли и дезинфиковали болнице.У том периоду брата нисам видео месецима због Ковид режима.Претходно,Руси су 1921.дошли у Вршац у Кадетском белом корпусу и оставили неизбрисив траг.Претходно пола Баната и Срема су отишли у Русију.У будућности се надам да ћемо оживети наше братство и заједничко страдаништво.

А на пијаци и у радњама вели стање је "редовније" него код нас.Каже:Москва је мислила озбиљно када је регионе припојила себи!

-Знајући цене код нас, овде је све јефтиније. Килограм чварака је 300 рубаља (око 360 динара). Што се меса тиче, нема свињског меса скупљег од 700 динара по кили.  Нема тог што овде нису у стању да произведу или увезу а ригорозне су контроле свих производа. И нема ту поређења са животом на западу. Грејање није више од 1500 динара месечно... Месечни режијски трошкови интернет,топла вода,вода канализација не прелазе 6000 динара.Само јесте рат-са сетом каже професор Света.

ЗАДЊИХ 30 ГОДИНА

О острашћености Украјинаца па и Руса у редовима украјинске војске професор Света каже да је најбоље објашњење чуо од руског војног лекара који има три ордена за храброст.
-Лекар каже да је народ у Украјини исти народ који је у источном делу био везан за Москву док је у западном делу био јачи утицај Пољака. Пољаци су, уз Ватикан, мењали свест тих људи и у задњих 30 година било је довољно времена да се људи потпуни потпуно "преваспитају".Нове генерације садашњих 40 годишњака никад ништа лепо о Русији нису чули.

О садашњем "мирењу са ратом" у новој руској републици математичар објашњава како су људи схватили да је то питање опстанка руске културе и њиховог језика и свега што им је значајно и што чини идентитет.Прича "профа! као анегдоту чињеницу да у ЛНР Украјински језик није забрањен као у Украјини Руски али овде више нико неће да га предаје.Људи једноставно не желе да се предаје украјински њиховој деци и знају да из свега стоји Америка

О крају сукоба на истоку Европе међу Русима се још не размишља-додаје саговорник.- Преко 80 одсто људи подржава Путина и верује у дело које ће урадити.- Да се изврши потпуна демилитаризација Украјина, као и демилитаризација НАТО пакта јер ће и они потрошити сво наоружање бацајући га у кијевски "бунар"-тврди.- Даље, овде сви верују:десиће се денацификација, о покажњаваће се они који су убијали Русе све ове године док ће НАТО ће бити померен на безбедну удаљеност.

И док објашњава да нико више у Луганску не верује у да би Луганск или Доњецк или Херосн и Запрожје могле бити враћене у Украјину Стојановић преноси осећаје житеља -да је овај простор коначно враћен где му је историјско место.

Преко 80 одсто људи подржава Путина и верује у дело које ће урадити

Мир кога нема на видику враћа професора у блиску историју.Напомиње да није лично радио истраживања али сваки дан прича са људима и додаје како су Руси били затечени мржњом која им се сручила на главе од 2013.

-Тачно је да се у Отаџбинском рату изгинуло у Црвеној армији преко пет милиона људи из Украјине али је и тачно да је овај наставак нечега што се није завршило како треба-каже професор.Око 250 000 војника у Украјини је обукао Хитлер и ратовали су на страни Немачке . Укро нацистичке вође су пребачене потом у САД и Канаду а борба са остацима банди и хапшења трајала су до краја Стаљиного живота петог марта 1953.подсећа професор .

Објашњава да када на чело СССР после дошао Украјинац Хрушчов он је једноставно ову Стаљинову борбу преименовао у терор над Украјинском народом и све злочине је приписао Стаљиновим кадровима.Ухапшени Украјници крвници над Русима,Пољацима,Белорусима су амнестирани за злочине које су починили и обрисани су им досијеи чак допуштено да се врате у партију.

И,да се то не би десило поново,овог пута сви нацисти и неонацисти морају да плате пред законом одмах када се заврши Специјална војна операција.

СРБИ ОСНОВАЛИ ГРАД

ЛУГАНСК и многобројна друга места у централној Украјини су половином 18. века, уз подршку Русије, основали Срби, који су се ту доселили током Велике сеобе. Тада је дошло око 10.000 српских породица. Ту су оформили око 43 мања места, која и данас носе имена српских градова.
- И мој Вршац, али и оближње село Павлиш имају своје имењаке у овом региону a tакође и Суботица, Панчево. То је истина, која се не изучава ни у нашим, ни у њиховим школама - истиче професор Стојановић.

Руси баш као и Срби нису били добри ђаци учитељице живота -верује и саговорник.

-Већина Руса је данас схватила да се и сада води наставак Кримског крата из половине 19 века.Карл Маркс је био ратни извештач те западне победе 1855.и то сведочи само за себе.Ипак Севстопољ је следеће године враћен Русији која се обавезала да ће распуститу Црноморску флоту и да ће се војно одмаћи о Црног мора.Дакле и ово је битка да се Русима узме оно што је њихово.

Одлазак у 60 гимназију у срце Луганске Републике моја одлука коју су супруга,деца и унуци срцем продржали

О томе шта Руси управо враћају себи у страшном рату враћа нас на Авдејевку де су се о Сретењу водиле огорчене борбе.

-Видимо како се одвијају акције. Сваки град са наацистима се са три стране. Четврта страна остаје отворена да могу да избегну, или да дођу ...Да су Руси одједном узимали целу Украјину затворивши границе према Мађарској, Пољској, Румунији, много више руске војске би изгинуло и много више цивила би страдало а опет би се извукли они које треба покажњавати.Харков,Николајев,Одеса.Границе морају бити померене до Дњепра и ушћа Дунава. То што су Руси изгубили три брода, није ништа страшно. Украјинци их не могу изгубити јер три брода ни немају-завршава професор Стојановић

КЛУПА ПАЛОГ БОРЦА

-Многе ствари у Луганску су животне и потресне и треба да се доживе.У мојој школи тако постоји Клупа палог борца Волујског Александра Виткровича погинулог у овом рату који је постао "мера"храбрости" у сукобу са нацистима.Обраћајући се војницима свог артриљеријског вода пре него је погинуо је казао:Ако ја паднем подигните мој мач,не мене само мач подигнитз.У непрекиндном строју не сагињући се носите истину руским витешким плећима.У овој клупи седи најбољи ученик сваке ђачке године.

 

252 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page