top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

АФРИЧКИ ПУЧЕВИ АМЕРИЧКИХ ПИТОМАЦA
СЕРИЈА пучева у Африци добија нову "оптику" у светској штампи. Како констатује канадски професор Мишел Чусудоски, преко портала "Глобал рисрч" - мало је позната чињеница да су главни пучисти у ударима у Нигеру, претходно у Малију и Буркини Фасо, уствари листом питомци америчких војних академија.

Са друге стране, како пише Макс Блументал, уредник Греј зона, у Габону је оборен "клептократа". Али Бонго је кључни Обамин човек у креирању рата против Либије и афричка узданица Клауса Шваба. Како "историју враћа" овај портал, Габон је 2010. именован у Савет безбедности УН, где је у то време функционисао као печат америчким резолуцијама које су захтевале санкције и зону забрањеног лета за Либију у фебруару 2011, а све под благословом свргнутог Бонга.

Ко стоји против чијих интереса у најновијој геополитичкој "Бици за Африку" је питање на које одговор није једноставан.


У Габону свргавање Али Бонга атак на Вашингтон и Давос.

Према извештајима из Нигера богатог уранијумом, после удара у овој земљи, 26. јула, Африком се раширио "Анти-империјалистички народни покрет" захвативши све франкофонске земље западне Африке. Они су, наводно, устали против режима који подржавају француски неоколонијализам званичног Париза. Оно што буни, а што примећује канадски професор, је чињеница да су пуч против француских интереса извршили питомци америчких војних школа. Генерал Абдоурахамане Тиани, који је предводио побуњенике у Нигеру, прошао је војну обуку на Високој школи за међународне безбедносне послове Универзитета националне одбране САД. Ово училиште је "главни брод за образовање и изградњу капацитета партнера у борби против тероризма, нерегуларног ратовања и интегрисаног одвраћања на стратешком нивоу" Министарства одбране САД. Бригадни генерал Барму, који тренутно представља војну владу, прошао је обуку у САД у Форт Муру, Колумбус, Џорџија и на Универзитету националне одбране. Генерал Барму и његов тим су категорисани од стране The Vall Streer Journal као "добри момци". Још три официра пучиста имају "америчке школе".

- Да ли би ови "добри момци" - који имају "НеоКон благослов" Викторије Нуланд предводили истински локални покрет против америчког империјализма - пита Чусудоски и додаје:

- Париз врши свој неоколонијални утицај унутар уније ЕКОВАС-а, док Вашингтон контролише обе стране и ЕКОВАС и војну хунту. -

Како поентира Чусудоски: Штавише, "УСАФРИЦОМ" има војну базу у Нигеру. Америчка војска рутински сарађује са својим нигеријским колегама који сада делују под окриљем војне хунте. Како примећује канадски аутор, и Мали и Буркина Фасо које су недавно у пучевима промениле руководства, имају скоро исту причу. Привремени шеф државе Мали, пуковник Асими Гоита, такође је војну обуку стекао је у САД, док је активно сарађивао са специјалним снагама америчке војске ("Зелене беретке"). Такође је студирао на Заједничком универзитету за специјалне операције у ваздухопловној бази Мекдил на Флориди. Он је пре догађаја у Нигеру у својој земљи Малију поставио сцену за "уклањање Француске из Африке" - констатује се.


Ако су промене у Сахелу удар на Француску, догађаји у Габону су шамар Америци

Слично је било и у Буркини Фасо, где је капетан Ибрахим Траоре дошао на власт војним ударом, 30. септембра 2022. Одмах је, петог октобра 2022, наредио повлачење француских снага. Даље се подсећа како је Неокон јастреб Викторија Нуланд три недеље пре удара у Буркини Фасо била у посети овој земљи, након чега је изјавила:

- Отишли смо у регион да би посебно гледали како функционише америчка стратегија према Сахелу. Ово је стратегија коју смо поставили пре отприлике годину дана како бисмо покушали да унесемо више кохерентности у наше напоре да подржимо повећану безбедност. Ми веома блиско сарађујемо са тим војскама, са њиховом жандармеријом, са њиховим противтерористичким снагама - казала је Викторија Нуланд.

А како открива Макс Блуметал, војни удар у Габону је све само не пријатељски према интересима САД у региону Африке.

Ако би се, условно, пучеви у земљама Сахела могли назвати нападима на француске колонијалне циљеве, онда би се промена власти у Габону могла окарактерисати као напад на вашингтонску политику.

- Неодговорно и непредвидиво управљање Али Бонга довело је до сталног погоршања друштвене кохезије, претећи да земљу уведе у хаос - изјавио је вођа габонске хунте, пуковник Улрих Манфумби по преузимању власти у нафти богатој земљи Габон.

Пре укалањања Алија Бонга, Барак Обама се годинама удварао безнадежно корумпираном председнику Габона и "прослављао! га од Вашингтона до Давоса.

- Рат САД против Либије, који је дестабилизовао регион, можда не би успео без њега - сматрао је Вашингтон.

Веза између Обаме и Бонга, како наводи Портал Греј зон, била је толико блиска да је Форин Полиси означио габонског лидера као "Обаминог човека у Африци". Уз Обамину помоћ, Бонго је покушао да се обликује као реформистички модернизатор. Више пута је путовао у Давос, да присуствује Светском економском форуму, где је именован за "сарадника на агенди". Тамо се обавезао да ће убрзати Четврту индустријску револуцију у Африци имплементацијом уносних дигиталних система идентификације и плаћања међу јако осиромашеним становништвом своје земље.71 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page