top of page
Search
  • Writer's pictureDragan Vujičić

АМЕРИКАНЦИДА би наводно заштитили демократију, Американци су изгледа одлучили да је укину, а као парадигма им служи њихов бивши председник Доналд Трамп.

Уредник политичког магазина RealClear Politics, Џ. Пидер Зејн "наранџастог човека" је дефинисао као највећу жртву америчког председничког система у категорији "оних који нису оборени метком". И, у праву је!

Након што је Трамп напустио функцију јануара 2021, против њега је подигнута 91 оптужница у америчком правосудном систему за "све и свашта". То му је, опет, мимо закона и физике и политике, донело највећу популарност икада за председничку трку која следи новембра ове године. Процес у случају клевете пред судом на Менхетну, који је против Трампа добила извесна колумнистикиња И. Џин Керол и по коме овај треба да плати 83,3 милиона долара казне - само је доказ колико је Америка у овом тренутку "ван себе".

Бивши председник мора да исплати милионе "у име сваке жене која је икада била малтретирана, нападнута, ућуткана, а када је проговорила била је осрамоћена, отпуштена, исмевана и омаловажена" - овако је своју другу тужбу против истог човека формулисала MeToo колумнисткиња.

Керолова је маја 2023. Трампу већ узела пет милиона пред другим већем истог суда "за сексуални напад ниског интензитета" који је био толико низак да није могла да се сети да ли се догодио 1995. или 1996. Нова глоба Трампу је досуђена јер и даље тврди да је невин.

Следећи "наступ" Трампа пред судом је заказан за 8. фебруар. Врховни суд САД тог дана решава жалбу бившег председника да се поништи одлука Врховног суда Колорада, којом му је забрањено да се нађе на гласачком листићу у овој држави. Суд у Колораду, са седам судија именованих од демократа, утврдио је да је Трамп учествовао у побуни на Капитолу јануара 2021, а да овај никад није оптужен, а камоли осуђен за тако нешто.

Срећом, бар засад, обарање председника метком још није у правном диспозитиву америчких судова. Јенкији тако пресуђују само председницима других држава.


118 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page